it-centerfyn logo

Henter indhold ...

PC eller Mac

Skrevet af: , 8. maj 2019

Hoder Jensen og Monja Hansen.

Når man skal vælge computer til undervisning eller administrativt brug,  er der mange aspekter ud over mærke og vane, der er/bør være afgørende for ens valg. Vi vil gerne belyse nogle af de overvejelser man skal gøre sig i den forbindelse.  

Pris 
Pris er for mange en vigtig faktor i valg af udstyr, og generelt set ligger prisen på Mac udstyr og tilbehør, højere end på PC. Historisk set fik man ved valg af Mac ekstra hurtigt hardware, men i dag sidder der stort set det samme hardware i PC og Mac. Man har i dag endda flere muligheder med PC’er, hvor man bl.a. kan få bærbare maskiner med touch, pen support og maskiner der kan flippes hele vejen rundt, som derved kan bruges både som en almindelig bærbar eller tablet. Hvis man har fokus på pris, betyder det, at man når længere for færre penge ved valg af PC eller opnår bedre hardware, f.eks. mere lagringsplads, samt øget funktionalitet for de samme penge. 

Design 
Apple tilbyder uden tvivl nogle flot designede maskiner. De bærbare Mac-maskiner er meget tynde og lette maskiner. De  har generelt en glimrende batteri-levetid og en god touchpad, så lang tid maskinen kører MacOS. Dog betyder tynde maskiner også et kompromis med f.eks. tykkelsen af keyboardet og antal porte på maskinerne. I dag leveres de med USB-C porte. Selv om USB-C bestemt er fremtiden for tilslutning af maskiner til eksternt udstyr, så skal man overveje, hvad ens nuværende behov er i forhold til tilslutning til projektorer, USB-nøgler og andet udstyr, der stadigvæk bruger de traditionelle USB-stik. Som minimum skal man sikre sig at have adapter med. Fokus på meget tynde maskiner, har også den effekt, at man sjældent selv kan opgradere hardware der sidder i maskinerne eller foretage egne reparationer. Derfor skal man overveje behovet for at kunne opgradere sit udstyr. Nogle tynde PC-modeller har bestemt også begrænsninger, som er værd at være opmærksom på. Det er værd at bemærke, at man i dag kan få bærbare PC-modeller, der også tilbyder tyndt, let design og eksklusivt design. 

Vi anbefaler altid, at man vender det med sin lokale IT-Center Fyn tekniker, når man skal vælge, så man kan få den bedste oplevelse, når man skal have ny computer. 

Garantibetingelser 
Et andet element som er vigtigt at overveje ved valg af PC eller Mac, er de garantibetingelser der følger med. Der er standard lovpligtig garanti på både PC og Mac, det vil sige 1 år. Alle PC-modeller (Microsoft Surface undtaget) på IT-Center Fyn’s indkøbsliste indeholder dog 3 års onsite garanti. Ved onsite garanti som er på PC-modellerne, sker reparationen på selve skolen. Man har mulighed for at tilkøbe ekstra garanti på Mac maskiner, så de også opnår yderligere garanti, men i de fleste tilfælde vil man opleve, at maskinen skal sendes ind til et værksted for at blive repareret. Grundet de anderledes garantiforhold og højere pris på Mac udstyr, vælger nogle skoler at tilkøbe en all-risk service til deres Mac-maskiner, der også dækker uheld, som normalt ikke er dækket af en garanti. Denne garanti hæver dog prisen betragteligt. 

Software 
Et vigtigt punkt er måden man styrer og vedligeholder softwaren på maskinerne. PC har en længere historik med styring i et professionelt netværk, hvor Mac mere traditionelt har været anset som en privat maskine. Derfor vil man også opleve at Mac og Apple TV fungerer rigtigt godt i et hjemme netværk, men giver store udfordringer i et professionelt netværk.  
En af de udfordringer der kan være, er ved klargøring af Mac-maskiner. Det indebærer mere arbejde for den lokale tekniker at installere operativsystem, nødvendige programmer, sikring af kryptering og nødvendig opsætning, da det er en mere manual proces på Mac. Den efterfølgende support af Mac maskiner, indeholder også nogle begrænsninger.  Automatiseringen af bl.a. installation af printere, delte drev og ikke mindst opdateringer af selve macOS er pt. ikke muligt at håndtere lige så simpelt og effektivt som på en PC (Windows).   
Man kan køre Windows på en Mac, men det er ikke en løsning IT-Center Fyn anbefaler. De traditionelle systemer til installering af Windows PC’er, kan ikke bruges i den opsætning og den kryptering som Windows bruger, virker ikke optimalt med Mac, hvilket betyder der skal angives en ekstra kode ved hver opstart. 

Til sidst, men ikke mindst skal man naturligvis overveje hvilken programmer man ønsker at bruge og om de er mulige at køre på den maskine man ønsker sig. Programmer fra Office pakken findes både til Windows og macOS, dog undtaget Microsoft Access, som kun findes til Windows. Men specielt ved fagprogrammer og administrative programmer finder man begrænsninger både til Windows og macOS. Design- og redigeringsfag bruger ofte Mac, pga. brugen af programmer som Final Cut Pro X og Premiere Pro. Sidstnævnte findes dog også til PC nu, i en lige så funktionel udgave. Af administrative programmer finder man f.eks. Docunote eller IMS Software, som ikke findes til macOS.  
Der udvikles fortsat på forskellige programmer og derfor ændrer udvalget og funktionaliteter til de forskellige typer maskiner sig hele tiden. 

Kontakt din lokale tekniker eller IT-Center Fyn. 

Dette er bare eksempler og langt fra udtømmende. Derfor er det også IT-Center Fyn’s anbefaling, at man i samarbejde med den lokale tekniker og IT-Center Fyn får klarlagt, hvilken software man bruger eller har brug for og hvilken begrænsninger de har på de forskellige platforme, så man får valgt den korrekte hardware til ens behov.