it-centerfyn logo

Henter indhold ...

Sikkerhedsproblemer i Microsoft Stream

Skrevet af: , 8. maj 2019

Jens Ole Henriksen, direktør IT-Center Fyn

Microsoft Steam er en videostreaming platform i Office 365. https://web.microsoftstream.com. Vi har oplevet en hastig stigende anvendelse af Microsoft Steam. Det er godt, da det er et digitalt redskab, som kan bruges til mange formål i undervisningen. 
Hvad der er mindre godt er, at den normale anvendelse af Microsoft Stream gør, at der kan opstå nogle persondataretlige problemer, når du anvender funktionen. 
Når en lærer, elev eller kursist uploader en video til Stream, vil den blive delt til alle på skolen og faktisk hos alle IT-Center Fyns partnerskoler, HVIS det ikke aktivt fravælges. Og det oplyser Microsoft ikke om i uploading processen. 
Det er især et problem, hvis der er personer på videoen. De er ikke opmærksomme på, at alle kan de deres optræden i videoen. 
Derfor bør skolen instruere dem, der uploader videoer i Stream, i at de under Tilladelser skal fjerne markeringen af at alle i din virksomhed må se videoen. I stedet skal brugeren samme sted vælge, hvem hun vil dele med. Enten en gruppe, en kanal eller en specifik bruger.  
Hvis alle på skolen må se videoen, er det selvfølgelig OK at bevare markeringen, men du bør indhente et konkret samtykke fra de evt. medvirkende i videoen. 

For de videoer der allerede er lagt op, bør brugeren aktivt gå ind og markere om alle på skolen fortsat skal kunne se videoen. 
Det gør du sådan: 
Gå ind på en video i Stream, klik på de 3 prikker under videoen og vælg redigér. Fjern markering for at alle må se videoen. Samtidig kan du vælge, hvem du skal dele den med. 
Hvis du vil dele til en gruppe, kan du enten bruge en eksisterende gruppe. Du kan også oprette en gruppe i Stream eller et hold team i Microsoft Teams. Et hold team, der er oprettet i Teams, kan du anvende i Stream. Det er nemmest at vedligeholde gruppens deltagere i Teams, da du i Teams kan få elever eller kursister til at tilmelde et hold team ved at bruge en tilmeldingskode. Du kan se hvordan her: 
https://support.office.com/da-dk/article/inviter-studerende-eller-undervisere-til-at-tilmelde-sig-med-et-link-eller-en-kode-acb1bd4d-813c-4592-9aa0-ca95528960d9 
Hvis du vil dele flere videoer, kan du samle dem i en kanal. Hvis du giver en gruppe eller et hold team rettigheder til en kanal, får de automatisk adgang til alle de videoer, du efterfølgende tilføjer kanalen. 

Sidsel Nonnemann fra Midtfyns Gymnasium har lavet en video, der viser hvordan du fravælger deling med alle:  
https://web.microsoftstream.com/video/85fffe01-09fc-44ba-8592-2609b6ac9002 

  • Læringsværktøjer