it-centerfyn logo

Henter indhold ...

Onenote på Mac

Skrevet af: itcfyn.dk , 5. februar 2018

 Onenote på Mac

Der er desværre stadig forskel på de versioner af Klassenotesbogen, der er tilgængelige for PC brugere og Mac brugere.

Jeg er af den opfattelse at selvom udgaven til Macs er noget begrænset, så er det stadig et godt værktøj i undervisningen. Jeg vil opfordre alle brugere til lade Microsoft vide, at det er vigtigt for os, at brugerfladen og faciliteter på de forskellige platforme bliver ens. Det er let at gøre ved at bruge den indbyggede feed-back funktion i klassenotesbogen. Klik på ikonet og skriv til dem.

En af de ting, der kan drille i blandede undervisningsmiljøer, hvor lærere og elever benytter både PC og Macs er lydoptagelse. Enten det er underviserens instruktion eller mundtlige kommentarer til elevarbejder, eller det er muligheden for at lade eleverne indsætte audio så er en af de helt store fordele ved klassenotesbogen. Selve optagelsen er yderst enkel. Man vælger indsæt og tager så muligheden ”Lydoptagelse” – her med illustration fra Mac-udgaven:

Det der giver problemer er, at den resulterende fil er i enten PC eller Mac format. Det betyder at hvis en elev optager en lyd på sin PC, så kan læreren ikke afspille den på sin Mac og omvendt.

Det er irriterende og man kunne håbe at Microsoft ville ændre optageren, så den fx benyttede et standardformat som mp3 – eller gav brugeren mulighed for at vælge filformat.

En måde at komme omkring problemet er i stedet for at vælge ”Afspil” så højreklikke på filen og vælge muligheden ”Åbn med” – det giver adgang til at vælge den afspiller man har på sin computer.

Her vil det være på sin plads at foreslå at alle får installeret VLC player. Det kan åbne stort set alle lyd og videoformater.
PC brugere har mulighed for at vælge indsæt video og så indspille en videosekvens direkte i klassenotesbogen. Denne funktion er pt ikke kommet til Mac platformen. Jeg vil råde til, at man gemmer sine video optagelser i Youtube eller Vimeo og så indsætter et link i stedet. Det fungerer virkeligt godt – og så sparer det faktisk en masse plads i klassenotesbogen.

Hvor man på PC kan vælge at indsætte udskrifter af både pdf og Word filer, så er det på Macs kun muligt at indsætte udskrift af pdf-filer. Dette er ikke noget, der behøver at være et større problem. Det er meget let at gemme en kopi af sin Word fil i pdf-format og så indsætte den – eller kopiere indholdet af Word filen ctrl+a -> ctrl+c og så indsætte dette på en side i klassenotesbogen med ctrl+v.

 Bemærk i øvrigt, at hvis man indsætter pdf-udskrift, så er det billeder, der indsættes. Det giver mulighed for at gøre den til ”baggrund” – og altså kunne tegne og skrive henover. Det er f.eks. ret fint ved annotering på e-tavler.

Højreklik på pdf’en eller på et billede og vælg muligheden ”Angiv billede som baggrund”.

 

 

 

 

  • OneNote